Borilna veščina Jujitsu

Kaj je Jujitsu?

Jujitsu je japonska borilna veščina, kjer nasprotnikovo moč izkoriščamo v svoj prid. Prevod besede je tako “popuščajoča oz. umikajoča umetnost bojevanja”. Vsebuje elemente juda, karateja in aikida. Jujitsu je primeren za ljudi vseh postav, starosti in spolov, saj je povdarek borilne veščine na izrabljanju nasprotnikove moči.

Med tehnike borbenega oz. tradicionalnega Jujitsa spadajo udarci, brce, davljenja, meti in načini razoroževanja, imobiliziranja ter obvladovanja nasprotnika. V klubu se ukvarjamo tudi s parternimi tehnikami (ne-waza) in tehnikami samoobrambe za ženske.

Jujitsu je tudi tekmovalni šport, ki je razdeljen na tri discipline: borbe, parterne borbe (ne-waza) in duo sistem. Med borbo je dovoljen kontakt z udarci in brcami (1. del) do trenutka, ko vsaj eden izmed tekmovalcev zgrabi drugega tekmovalca za kimono ali pa pade na tla. Če eden izmed tekmovalcev drži drugega za kimono so udarci prepovedani in se izvaja borba, ki je zelo podobna judo borbam (2. del). Kadar je eden izmed tekmovalcev na tleh se borba prevesi v parterni del (3. del), kjer se izvaja kontrola nasprotnika, vzvodi in davljenja. Parterne borbe so zelo podobne klasičnim borbam, le da se borba začne z 2. delom. Borba torej poteka brez udarcev in brc. V duo sistemu nastopajo pari tekmovalcev in čimbolj realistično poskušajo prikazati tehnike napadov in obramb, katere nato s točkami ocenjuje komisija.

Oprema

Za Jujitsu je potreben kimono. Za borbe so potrebne tudi rokavice in ščitniki za noge. Po želji se lahko uporablja tudi ščitnik za zobe.